Image Alt

Jeilkwan Martial Arts

Eerste Hapkido les

[lead]11 januari was het dan eindelijk zover, de eerste Hapkido les van Jeilkwan 제일관 Hapkido in de Budozaal te Rosmalen. De opkomst was erg goed, 11 mannen en vrouwen en in de kleedkamer bleek al snel dat het een hele gezellige groep was. [/lead]

Aan het begin van de les legde ik uit dat de proeflessen van komende periode iets anders zijn als normale lessen, zodat ik veel onderdelen van Hapkido kan laten zien. Na het groeten naar elkaar begonnen we de les met een warming-up en natuurlijk rekken, zodat we op een veilige manier met de technieken konden starten.

Valbreken

Na een korte toelichting en demonstratie van een aantal valbreektechnieken was het tijd om zelf te gaan oefenen, namelijk met de voorwaartse schouderrol. Niet de meeste gemakkelijk techniek, maar wel een van de belangrijkste.

Traptechnieken

Vervolgens was het tijd voor een belangrijk onderdeel binnen Hapkido, namelijk de traptechnieken. Na het maken van tweetallen begonnen we met twee relatief makkelijke trappen, de voorwaartse trap met de wreef (op een trapflap) en de voorwaartse trap met de hak (op een groot trapkussen). Belangrijk bij beide trappen is het eerst naar voren sturen van je knie en te trappen vanuit je heup. De niveau lag al erg hoog voor een beginnersgroep, mede door de vechtsport ervaring die er al in de groep aanwezig is.

Gewrichten en klemmen

Kenmerkend voor Hapkido zijn de vele gewrichtsklemmen. Bepaald geen makkelijk onderdeel, maar belangrijk om nieuwe leerlingen mee kennis te laten maken. Na de toelichting over de werking van diverse gewrichten hebben we een aantal realistische toepassingen laten zien van de elleboogklem om vervolgens deze klem met partner te gaan oefenen op een vastpakking van revert. De volgende klem was de schouderklem. Ook hier weer een aantal praktische toepassingen laten zien, om vervolgens met partner te oefenen op vastpakking pols kruislings, een veilige oefenmethode.

We eindigden de les met een korte ademhalingsoefening en het afgroeten. Het was een zeer geslaagde avond!

 

Comments

 • Kiekebos Nico

  Van harte gefeliciteerd, de kop is eraf.
  Succes verder.
  Groeten Nico.

  13 januari 2016
 • Edy

  Ben toch een beetje trots op je hoor dat je dit helemaal in je eentje vanuit het niets opstart. En jaloers…dat je meteen zo’n mooie ruime zaal hebt met vaste matten! Suc6 en als het dan toch al meteen gezellig is, hoop ik dat ze blijven!
  Groetjes
  Edith

  13 januari 2016

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close

Jeilkwan is een gastvrije martial art school met een no-nonsense aanpak gevestigd in ‘s-Hertogenbosch. We bieden een complete martial art training en richten ons op zelfverdediging en zelfontwikkeling.

Lestijden:

Lestijden vanaf 5 september 2022:

Maandag
20:00-21:30 > Volwassenen
21:30-22:00 > Vrij trainen (open mat)

Woensdag
19:00-20:00 > Jongeren (8 – 15 jaar)
20:00-21:30 > Volwassenen

Locatie:
Jeilkwan