18 april was het dan eindelijk zover. Joost, Richard en ik vertrokken voor de eerste editie van Jeilkwan goes Korea! Hoewel voor mij persoonlijk de derde keer Korea, zie ik het als een enorme mijlpaal voor Jeilkwan dat we samen naar Korea zijn afgereisd om te trainen onder de leiding van Meester Ko Sehwan in Seoul. Vroeger sliepen we in de dojang (zaal) op een dun matje, maar aan de overkant van de straat zit een low budget guesthouse met zeer gastvrije medewerkers. Als je dan eenmaal gewend bent aan het matras en de jetlag is voorbij, dan is dat een stuk beter voor de nachtrust.

Voorbereiding

Zo’n Korea reis begint al veel eerder qua voorbereiding. We wilden zo fit mogelijk aankomen en goed voorbereid zijn op de 5 uur trainen per dag die we hadden gepland. Persoonlijk heb ik in de aanloop ook met sport diëtist mijn eetpatroon bekeken en aangepast. En uiteraard zeer veel getraind, ook bij andere NHF scholen. Leon de Heus (Hankimuye IJsselstein) was zelfs zo attent om dubbel zoveel dan-trainingen (zwarte band) in te plannen, zodat we ons goed konden voorbereiden. Ook Hankimuye Urk was zo gastvrij om ons regelmatig te ontvangen. Altijd een genot om daar mee te trainen.

Dagindeling

Onze gemiddelde doordeweekse dag in Seoul zag er als volgt uit:

9:00-10:00 Hwansangdobeop
Dit zijn visualisatie oefeningen om te werken aan je lichaamsstructuur, balans, flow, cirkel en harmonie. Het lijkt een rustige training, maar is erg zwaar voor je bovenbenen.

10:00-10:30 pauze

10:30-12:30 Circuit & Striking combo’s
Na een kort maar pittig HIIT circuit begonnen we te werken aan diverse stoot- en ontwijkcombinaties op de focus mitts. Hier probeerden we het in het eerste uur geleerde toe te passen om veel kracht en impact te genereren. Een zeer pittige training waar we lekker even helemaal los gingen.

Middag: vrije tijd om Seoul te ontdekken

19:00-21:00 Valbreken, Self-defense en Cirkeltechnieken
Ook weer een erg gave en gevarieerde training waarin we veel staand grappling deden waarbij we de lichaamsstructuur weer probeerde toe te passen. Maar ook self-defense, pressure training en niet te vergeten de basis van onze Hakimuye stijl: De cirkeltechnieken. We wisselden deze training af qua locatie. De ene keer in Seoul en de andere keer in Incheon waar Sehwan een Aikido dojo huurde met een fijne mat, zodat we veel konden valbreken. We kwamen tijdens de avondtrainingen ook in contact met andere Koreanen die met ons meetrainden. Sommige werden zelfs speciaal gevraagd om met mij te oefenen, zodat ik goed kon trainen ter voorbereiding. Echt super!

Gastlessen en seminars

Los van de reguliere trainingen werd er met name in de weekenden of avonden regelmatig een gastleraar uitgenodigd. Zo deden we mee aan een seminar van Koreaanse law enforcers waarmee we verdediging op een mesaanval en diverse arrestatietechnieken doornamen. Geweldige mensen en een ontzettend toffe training. Op een zondag kregen we les in Kali en de trainer probeerde dit te integreren in onze Hankimuye stijl. Verder hebben we nog getraind met een MMA/Muay Thai coach en kregen we pads training van een vriend van Sehwan in een bepaalde kickbox stijl. Maar het meest indrukkwekkende was toch wel onze bezoeken aan de MMA dojang van Meester Nam. Richard en ik kenden Meester Nam al van een Hankimuye zomerkamp in 2018 waar hij samen met Meester Oh toen een hele week lesgaf.

Meester Nam

De stijl van Meester Nam is Kyeoksuldo, maar hij heeft tegelijkertijd diverse professionele MMA vechters. Zijn stijl is zowel op combat gericht als op wedstrijden. Hoewel op het eerste oog de verschillen groot lijken, hebben we juist veel overeenkomsten als het gaat over mindset, herhaling, balans etc. De man is ontzettend inspirerend en Meester Ko Sehwan traint elke woensdag met hem. Wij gingen nu dus elke keer mee voor een privétraining . Geweldig. Ook werden we uitgenodigd om te komen kijken bij hun zwarte band test op zaterdag. Die jongens moeten minstens een uur sparren (pads training, boxen, kickboxen, MMA, grappling, pressure test self-defense) plus nog fysieke tests waaronder het doortrappen van een paar houten balken. Een inspiratievolle middag. We zullen in de toekomst nog veel samenwerken met Meester Nam.

Lesgeven

Als onderdeel van mijn training had ik de eer om twee keer les te geven op zondag aan een groep Koreanen waarin ik mijn Jeilkwan visie en stijl van lesgeven kon tonen. Echt geweldig om te doen. Ik kan je verzekeren, er werd weinig gepraat en veel getraind. Gas erop!

Dan examens

Aan het einde van de twee weken was het tijd voor Richard en Joost om hun zwarte band (1e dan) test af te leggen. Meester Yang (9e dan) en Meester Ko Sehwan (7e dan) waren de examinatoren. Er heerste een gezonde spanning op de mat. Ook niet gek als je voor de eerste keer in Korea voor zo’n gezelschap examen moet doen natuurlijk. Ze werken lang naar zo’n moment toe. Al sinds begin 2017 trainen ze bij Jeilkwan en dan nog eens twee weken lang volle bak trainen in Korea. Ik heb ze zo grondig mogelijk geprobeerd voor te bereiden. Ze hebben er echt hard voor gewerkt en ik ben super trots dat ze geslaagd zijn. Mijn eerste twee Jeilkwan dan-houders (zwarte banders). Geweldig!

Persoonlijk had ik de eer om het 4e dan examen af te leggen en met trots kan ik mededelen dat  ik ben geslaagd. Ik zal hier op een later moment wat verder op ingaan. Met zijn drieën dus getraind en examen gedaan. Dit jaar kan eigenlijk niet meer stuk. Los van het praktische deel heeft het 4e dan examen ook een theoretisch stuk in de vorm van een scriptie of essay. Aan de hand van dit essay wordt bekeken wat je visie is op Hankimuye. Deze zal ik op een later moment publiceren op deze website.

Tuurlijk kom je voor het trainen, maar je leeft zo’n periode heel intensief met elkaar samen en je leert elkaar een stuk beter kennen (ook Marloes, de vriendin van Joost was erbij in Korea). We deden elke ochtend samen ontbijt halen, langs bij ons vaste koffietentje, tussen de middag beetje Seoul verkennen, badhuis bezoeken en eten, veel en gezond lekker eten. Wat wil een mens nog meer.

De derde week

Na 2 weken zijn Joost en Richard met een bonk aan nieuwe ervaring terug naar Nederland gegaan. Ik ben nog een week langer in Seoul gebleven om les te geven op zondag, te trainen bij een Braziliaan Jiu Jitsu (BJJ) dojang, te trainen bij Meester Nam en nog bij een Daito Ryu Aikijijitsu school. Deze stijl is de voorloper van Hapkido en Aikido. Wederom een interessante ervaring.

Okinawa

Als afsluiter ben ik nog een week afgereisd naar Okinawa, Japan. Nee, niet om Karate te trainen, maar om eens lekker uit te rusten op een mooi strand. Hoewel ik daar op de laatste vrijdag nog met een BJJ school heb meegetraind en gespard. Een supermooie manier om dit fantastische avontuur af te sluiten. Heel de dag doen wat je het liefst doet in een zeer bijzondere omgeving met fijne mensen. Ik heb daarom vanuit Jeilkwan het voornemen om minstens 1 x per 2 jaar naar Korea af te reizen om te trainen. Dus wie weet treffen we elkaar daar nog eens op de mat!

Meester Ko Sehwan

 

Het trainen bij Meester Ko Sehwan is ontzettend inspirerend, leerzaam en vooral ook heel tof om te doen! Het mooie is dat hij echt een martial artist is, in hart en nieren. Dus continu blijven verfijnen, blijven verbeteren en tegelijkertijd heel erg open staan voor andere moderne stijlen zoals MMA, BJJ e.d. Een mindset waar ik me heel erg in kan vinden. We zullen nog veel met elkaar samenwerken. En in oktober komen Meester Yang en Ko Sehwan alweer naar Nederland. Tot dan!

 

Roland van Boxtel | Jeilkwan Martial Arts

Bekijk hier de videocompilatie:

Training Martial Arts in Seoul, South Korea | Jeilkwan Goes Korea edition 2023

En nog een paar foto’s:

Close

Jeilkwan is een gastvrije martial art school met een no-nonsense aanpak gevestigd in ‘s-Hertogenbosch. We bieden een complete martial art training en richten ons op zelfverdediging en zelfontwikkeling.

Lestijden:

Lestijden vanaf 5 september 2022:

Maandag
20:00-21:30 > Volwassenen
21:30-22:00 > Vrij trainen (open mat)

Woensdag
19:00-20:00 > Jongeren (8 – 15 jaar)
20:00-21:30 > Volwassenen

Locatie:
Jeilkwan