Vanuit onze World Hankimuye Federatie (WHF) werken we steeds vaker samen met Meesters Nam Giseok en Oh Jungtaek uit Incheon, Zuid-Korea. De officiële naam van hun stijl is Gyeoksuldo (kjok-soel-do). Ze geven les in MMA, Grappling (BJJ) en Combat. Een eigentijdse Martial Arts stijl met een indrukwekkende staat van dienst. Zo hebben ze vechters met meerdere Pro MMA gevechten op hun naam. Van een zeer hoog niveau dus.

Sinds 2018 traint Meester Ko Sehwan (Technisch hoofd WHF) MMA bij Meester Nam Giseok. De reden hiervoor is voornamelijk omdat het leuk en inspirerend is om te doen, maar ook om te leren van hun strategie en werkwijze. Het helpt ons om onze stijl, Hankimuye, relevant te houden en toepasbaar in de huidige tijd waar stijlen als MMA, BJJ en Submission grappling steeds nadrukkelijker aanwezig zijn.

We hebben elkaar al diverse keren getroffen, zowel in Korea als in Nederland. Zo waren ze in 2019 samen met Meester Ko Sehwan een hele week in Nederland om les te geven en afgelopen 15 mei waren ze samen met 3 leerlingen (waarvan 2 Pro MMA vechters) weer terug bij Chongmukwan op Urk in Nederland. We hebben 4 dagen les gekregen. In de middag kregen we instructeurstraining, zodat we hun systeem beter leren begrijpen. Je staat ervan te kijken hoeveel onze stijlen in de basis op elkaar lijken. Dat zit hem met name in het werken met vaste principes en de mindset. De manier van trainen en technieken, dat is waar we ontzettend veel kunnen leren.

In de avonden en op zaterdag werden er seminars georganiseerd voor alle leden van de WHF. Belangrijke onderdelen waren striking, grappling, MMA en Self-defense. Ze maken een heel duidelijk onderscheid in competitie training (wedstrijden) en zelfverdediging (combat), maar gebruiken dezelfde principes. Het moge duidelijk zijn dat we weer ontzettend veel hebben geleerd en inspiratie hebben opgedaan. Hoewel er stevig wordt getraind, gaat het altijd gepaard met veel humor en een glimlach.

Wordt Hankimuye dan nu een soort MMA? Nee, dat niet. Hankimuye is namelijk gericht op zelfontwikkeling en zelfverdediging en niet op competitie. Wat we wel doen, is trainingsmethodes adapteren die bij onze stijl passen en ons helpen betere martial artists te worden. Bekijk hieronder een compilatie van de 4 dagen training:

 

MMA meets Hapkido part 2, How to Stay Relevant in the Modern Martial Arts World