Image Alt

Hankido

[lead]Hankido is een vechtkunst die is voortgekomen uit Hapkido. Het bestaat hoofdzakelijk uit twaalf zelfverdedigingstechnieken (die je op diverse wijzen leert toepassen) en 24 ademhalingstechnieken. Kenmerkend zijn de grote cirkelachtige bewegingen. Het oefenen van die bewegingen stellen je in staat om te werken aan je techniek, timing, ademhaling, stand en gebruik van de beweging van je tegenstander. Bij Jeilkwan geven wij les in een combinatie van Hapkido en Hankido.[/lead]

[columns]

[column size=”half” last=”no”]

Oorsprong

Meester Myung Jae-nam (명재남) ontwikkelde in de jaren zeventig een nieuwe stijl o.b.v. zijn Hapkido ervaring en zijn kennismaking met Aikido-meester Hirata Sensei. De twee meesters trainden samen en Myung werd duidelijk geïnspireerd tijdens de ontwikkeling van zijn nieuwe stijl en voegde technieken toe aan zijn lesprogramma. In 1984 werd Hankido officieel een eigen stijl die Meester Ko Baek-yong (eerste leerling van Myung en technisch hoofd van onze federatie) verder over de wereld verspreidde. In oktober 2017 is Meester Ko Baek-yong overleden. Zijn zoon Meester Ko Sehwan treedt nu in zijn voetsporen.

[/column]
[column size=”half” last=”yes”]

Betekenis

De term Hankido kun je als volgt vertalen:

  • Han (한 / 韓)
    staat voor het Koreaanse volk.
  • Ki (기 / 氣)
    staat voor ki, innerlijke kracht.
  • Do (도 / 道)
    staat voor de weg.

Vrij vertaald is dat de manier voor Koreanen om hun innerlijke kracht te ontwikkelen.

[/column]

[/columns]

 

3 basisprincipes Hankido

Hankido kent 3 basisprincipes waarop de vechtkunst is gebaseerd:

Cirkel

won (cirkels)

won (cirkels)

Hankido technieken werken met ronde bewegingen die de kracht van de tegenstander geleiden. Het is dus niet hard tegen hard, maar je beweegt in eerste instantie met de beweging mee om zo de kracht te absorberen en te neutraliseren. Op deze manier breng je je tegenstander uit balans en heb je meer controle.

 

Vloeiendheid

ryu (vloeiendheid)

ryu (vloeiendheid)

Denk hierbij aan water. Water vloeit met de stroom mee, maar kan ook veel kracht ontwikkelen. Door vloeiend te bewegen en de beweging niet te blokkeren, blijft je tegenstander uit balans en kun je een betere controle uitoefenen op zijn bewegingen.

 

Harmonie

hwa (harmonie)

hwa (harmonie)

Dit derde principe is een samenspel van cirkels en vloeiendheid. Door deze twee principes juist toe te passen, ontstaat er een harmonie tussen de bewegingen van de tegenstander en die van de verdedigende partij. Je voelt als het ware de energie van de tegenstander en kunt deze sturen.

 

 

[message type=”notice”]

Gratis 2 proeflessen meetrainen!

Maak kennis met Jeilkwan Hapkido en wordt fit, flexible & focused.

Inschrijven proeflessen

[/message]

Close

Jeilkwan is een gastvrije martial art school met een no-nonsense aanpak gevestigd in ‘s-Hertogenbosch. We bieden een complete martial art training en richten ons op zelfverdediging en zelfontwikkeling.

Lestijden:

Lestijden vanaf 5 september 2022:

Maandag
20:00-21:30 > Volwassenen
21:30-22:00 > Vrij trainen (open mat)

Woensdag
19:00-20:00 > Jongeren (8 – 15 jaar)
20:00-21:30 > Volwassenen

Locatie:
Jeilkwan