Image Alt
Wat is

Hapkido

Hapkido

Korean Martial Art & Self-defense

Hapkido is een Koreaanse vechtkunst waarbij je gebruik maakt van de beweging van je tegenstander. Kenmerkend zijn de vele gewrichtsklemmen, worpen en de spectaculaire traptechnieken.

Wat maakt Hapkido uniek?

Hapkido is enerzijds zeer explosief en anderzijds vloeiend en meegaand. Het is meer dan alleen leren vechten of verdedigen.

Een deel van de lessen is gericht op lichaamscontrole en grenzen verleggen, zowel fysiek als mentaal. Daarnaast richten we ons op praktische zelfverdediging. Het is een zeer complete vechtkunst met trappen, stoten, klemmen, worpen, takedowns én valbreken.

Waarom Hapkido?

Het beoefenen van Hapkido heeft veel positieve effecten op je dagelijkse leven:

Zelfontwikkeling

Door het beoefenen van Hapkido werk je aan je focus, mindset, maar ook lichaamscontrole, kracht en mobiliteit.

Zelfverdediging

Je leert je verdedigen tegen aanvallen zoals stoten, trappen en diverse vastpakkingen. Het belangrijkste is het controleren van de situatie zowel staand als op de grond.

Zelfbeheersing

We hebben allemaal een druk leven met onze studie en/of werk. Hapkido geeft je een fysieke en mentale uitlaatklep. Je kan je energie kwijt in de training en tegelijkertijd laad je jezelf weer op.

Zelfvertrouwen

Doordat je jezelf beter leert kennen en weet hoe je handelt in moeilijke situaties, werk je aan het vergroten van je zelfvertrouwen.

Wat is het verschil tussen vechtkunst & zelfverdediging?

Tijdens onze trainingen maken we een onderscheid in Hapkido als vechtkunst en Hapkido als zelfverdediging.

Vechtkunst (Martial Art)

Bij Hapkido als vechtkunst leer je gebruik te maken van de beweging (energie) van je tegenstander. Door technieken veel te herhalen, bijvoorbeeld een trap of een worp, ga je op zoek naar de weg van de minste weerstand. We leren je de basisprincipes toe te passen van Hapkido: Cirkel, Flow en Harmonie. Je leert ontspannen te bewegen, te werken aan je balans en gebruik te maken van je ademhaling (danjeun).

Binnen Hapkido beoefenen we zeer spectaculaire traptechnieken zoals een 360° tornado kick of jumping wheelkick. Dit zijn demonstratie technieken. Niet bepaald technieken die je ‘op straat’ zou toepassen, maar bewegingen waarmee je je grenzen verlegt.

Zelfverdediging (Self-Defense)

Bij zelfverdediging ligt de nadruk op effectiviteit in realistische situaties. We behandelen situaties die in Europa veel voorkomen. Dus niet enkel je standaard kraag- en pols vastpakkingen. Zodra je een techniek begrijpt, voeren we de druk op en gaan we werken met meer weerstand om de situatie realistischer te maken (pressure testing).

Zelfverdediging gaat niet om winnen, maar om het niet-verliezen en jezelf en eventueel anderen te beschermen. Bewust zijn van je omgeving, de-escaleren van de situatie, afstand bewaren en alertheid.

Oorsprong

Het Koreaanse Hapkido heeft zijn oorsprong in het Japanse Daito-ryu Aikijujutsu en een mix van diverse Koreaanse krijgskunsten. Hapkido is een vrij jonge vechtkunst. Degene die na de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol had in het overbrengen van de technieken vanuit Japan naar Korea, was Choi Yong-sul (최용술). Hij wordt dan ook gezien als de grondlegger van Hapkido.

Meester Ko Baek-yong

We volgen de voetsporen van wijlen Meester Ko Baek-yong en zijn opvolger Meester Ko Sehwan. Zo hechten we veel waarde aan het goed leren van een beperkt aantal technieken, dan veel technieken slechts een beetje. Om deze reden geven we bij Jeilkwan geen les in het gebruik van (traditionele) wapens.

Hapkido Ko Baek-yong

Betekenis

De betekenis van het woord Hapkido is als volgt uit te leggen:

HAP (합/合)
staat voor ‘harmonie van lichaam en geest’

KI (기/氣)
staat voor ‘Innerlijke kracht’

DO (도/道)
staat voor ‘de wil/weg om iets te bereiken’

Progressieve Hapkido stijl

Elke school heeft zo zijn eigen interpretatie van Hapkido en een eigen stijl van lesgeven. Bij Jeilkwan hanteren we een progressieve stijl, wat betekent dat we open staan voor nieuwe trainingsmethodes die passen bij de moderne tijd. Met respect voor de basisprincipes van Hapkido, die blijven hetzelfde, maar met een open blik naar onze omgeving. Het leven in het Zuid-Korea van de jaren 60 is immers niet hetzelfde als het hedendaagse leven in Nederland.

Close

Jeilkwan is een gastvrije martial art school met een no-nonsense aanpak gevestigd in ‘s-Hertogenbosch. We bieden een complete martial art training en richten ons op zelfverdediging en zelfontwikkeling.

Lestijden:

Lestijden vanaf 5 september 2022:

Maandag
20:00-21:30 > Volwassenen
21:30-22:00 > Vrij trainen (open mat)

Woensdag
19:00-20:00 > Jongeren (8 – 15 jaar)
20:00-21:30 > Volwassenen

Locatie:
Jeilkwan